Web Analytics
Bülent Bölükbaşı-Goal.com Röportajı-Hüseyin Ataş
Anadolu takımlarının ‘büyük kaptanı’ Bülent Bölükbaşı’nın kariyeri ve futbola dair görüşlerini Hüseyin Ataş'ın röportajında okyabilirsiniz...

Bülent Bölükbaşı-Goal.com Röportajı-Hüseyin Ataş

Anadolu takımlarının ‘büyük kaptanı’ Bülent Bölükbaşı’nın kariyeri ve futbola dair görüşlerini Hüseyin Ataş'ın röportajında okyabilirsiniz...

Hemen her mevkide forma giyebilen ender futbolculardan birisi Bülent Bölükbaşı. Gaziantepspor, Roma zaferi yaşarken de Kayserispor ile İntor Toto Kupası’nda başarılar yaşayıp UEFA maçlarında forma giyerken de takımının dinamosu, vazgeçilemeziydi. Ertuğrul Sağlam, Levent Eriş, Nurullah Sağlam ve Mesut Bakkal gibi başarılı Türk hocalarının hepsinin de kaptanlık pazubandını verdiği, saha içindeki gözü kulağı olarak atadığı bir futbolcu o. Forma giydiği 9 takımın 8’inde kaptan oluşu saygınlığının göstergesi. Lüle lüle saçları ve bitmek bilmeyen enerjisi ile Türk futbolunun kült figürlerinden birisi olan Bölükbaşı’nın . Fatih Terim’lerin, Kayhan’ların yetiştiği Çukurova’nın Hasan Şaş ile beraber yakın dönem jenerasyonun en başarılı hasadı ayrıca! İşte Anadolu takımlarının ‘büyük kaptanı’ Bülent Bölükbaşı’nın kariyeri ve futbola dair görüşleri;

Ertuğrul Sağlam, Hikmet Karaman ve Nurullah Sağlam gibi Türk futbolunun tecrübeli teknik adamlarının hep vazgeçilmezi oldun. Bu isimlerle çalışmak nasıldı en çok hangisiyle keyif aldın?

Hepsi de çok özel, çok sevdiğim teknik direktörler. Hep çok kaliteli teknik adamlar ile çalıştım. Bunların arasında Mesut Bakkal’ı ve Levent Eriş’i de ekleyebilirim. Kısaca tanımlamak gerekirse Ertuğrul Sağlam çok iyi antrenman yaptırır, Hikmet Karaman ve Levent Eriş ise çok iyi taktisyendirler. Nurullah Hoca da çok farklı bir teknik direktör. Hepsi de Türk futbolunda başarılı olan futbolu iyi bilen insanlar.         

2006 yılındaki bir röportajında Ertuğrul Sağlam’ın kenarda çok sakin olduğunu ama yeri geldiğinde de rezil edebilen bir teknik adam olduğunu söylemiştin.

Evet, Ertuğrul Hoca bu anlamda diğer teknik adamlardan farklı. Oyuncularını asla basının önüne atmaz. Dışarıdaki sakin görüntüsünün aksine soyunma odasında dediğini yapmayan oyunculara karşı gerektiğinde çok sert konuşan bir teknik adamdır.

Sağlam’ın Kayserispor’daki başarılarında takım kaptanıydın. Bursaspor ile anlaştığında Bursaspor ile ilklere imza atacağını düşünmüş müydün hiç?

Açıkçası çok iyi işler yapabileceğini tahmin ediyordum. Genç yaşına rağmen çok başarılıydı Kayserispor’da. Birçok tecrübeli Türk antrenörlerden daha iyi yönetti Kayserispor’u. Yurt dışına dahi gitse başarılı olacağını düşünüyorum ben Ertuğrul Hoca’nın.

Joker olarak değerlendirilen ve hemen her mevkide oynayabilen bir oyuncu olarak sadece 1 defa A milli formayı giydin. Daha fazla giymiş olmayı hak ettiğini düşündüğün oldu mu?

Oldu elbette basın da bunu bir dönem tartışmıştı. Ama sonuçta milli takım bu orada olsak da olamasak da gönlümüz hep onlarla. Bu anlamda kimseye bir kırgınlığım yok.

Gittiğin her takımda kaptan oldun. Lider özellikleri olan sahada mücadeleyi bir an dahi olsun bırakmayan amiyane tabir ile dinamo gibi bir futbolcusun. Sence bu yüzden mi kaptan yapıyorlar her gittiğin takımda?

O birazda insani ilişkilerle ilgili. Arkadaşlar arasında sevip, sayıyorlar. Hiçbir takımda da benim istediğim bir şey değildi. Hep oyuncu arkadaşlarım ve hocamın takdiriydi bu durum.

Lakabın ‘büyük kaptan’ diye biliyoruz bunun dışında takım arkadaşlarının sana taktığı özel bir lakap var mı?

Ömer Çatkıç ve Murat Erdoğan’ın taktığı bir lakap var ama söyleyemem. Ben de kalsın.

Kayseri’de bir sezonda 15 sarı kart görmüştün, bu sezon ise sadece 1 sarı kart gördün? Daha mi sakinsin yoksa daha mı tecrübeli?

Onun açıklamasını yapmakta ben de zorlanıyorum. Ben bu kadar sakin bir adam değilim. Sezon başından beri işler bir türlü yolunda gitmiyor, bir sürü hoca değişiyor takım bir türlü rayına oturmadı. Biraz kabuğuma çekildim açıkçası hiç tarzım olmayan bir karakter büründüm. Senede en az 10 sarı kart gören bir futbolcuydum ben normalde hepsini de konuşmaktan ve genç arkadaşlarımı motive etmek için çıkardığım kavgalardan görürdüm.

Joker futbolcu olarak Avrupa’da da aranan bir futbol stilin vardı. Formda olduğun dönemlerde böyle bir durum gündeme geldi mi?

Az Alkmaar ile karşılaştığımız sezon Hollanda takımının benimle ilgilendiğini duymuştum. Ben Kayserispor’dan ayrılma konusunda istekli değildim. Onlar da çok ısrarcı olmadılar. Gerçekleşmedi.

Geçen sezon Giresunspor forması ile ilk defa 1. Lig’de forma giydin. 5 gol ve 9 asist ile iyi bir sezon geçirdin. 1. Lig’e transfer kararında ne etkili olmuştu?

Giresun’a çok gitme niyetim yoktu. Biraz hatır gönül işi ve Levent Eriş faktörü etkili oldu. Çok kısıtlı imkânlarla iyi şeyler yaptık. Levent Hoca’nın çok katkısı oldu. Son maçlarda play off’u kaçırdık.Geçen sezon Messi’nin Arsenal’e 4 gol attığı haftada Altay karşısında maçı 4 asist ile tamamlamıştın. Senin için unutulmaz maçlardan biri olsa gerek...

Bir futbolcunun bir maçta 4 asist yapması kolay değil gerçekten. Unutamadığım maçlardan biridir o.

Kariyerinde 4 asist yaptığın başka bir maç var mıydı?

Evet, Gökhan Ünal’ın gol krallığına gittiği bir maç vardı. Manisaspor’u 7-2 yendiğimiz maçta da 4 asist yapmıştım Gökhan Ünal’a.

Transfer döneminde Bank Asya 1. Lig’de en fazla istenen oyuncuydun ve başladığın yere Adanaspor’a geri döndün. Memleket özlemi mi ağır bastı?

Hem memleket özlemi hem de araya kıramayacağım çok değerli insanların girmesi etkili oldu. Yoksa Boluspor ile anlaşmıştım. Levent Hoca’ya da ayıp ettim. Sağ olsun büyük jest yaptı önümü açtı. Memleketimin takımına gitmeme izin verdi. Ne hayaller ile gelmiştik şimdi nerdeyiz…

Adanaspor’a geldiğin pişmanlık yaşadın mı sezon içinde?

Geldiğim için asla pişman olmadım ama bu kadar kısmetsiz bir sezon geçirmeseydik keşke.

Adanaspor taraftarları senin bu seneki performansından pek hoşnut değil. Eleştiriler hakkında ne düşünüyorsun?

Eleştirilerde sonuna kadar haklılar. Geçen seneki Bülent olmadığımı ben de biliyorum. Geçmiş yıllarda kariyerimdeki performanslarım ve bu sezonki performansım ortada. İnsanlar tabii ki bir şeyler bekleyecek. Ne deseler haklılar. Ben de çok üzülüyorum bu duruma.

Adanaspor’da başka üzüldüğün, keşke olmasaydı dediğin şeyler var mı?

Boluspor ile deplasmanda yaptığımız maç sonrası benim için tribüne hareket yaptı demişler. Buna çok üzüldüm. Kariyerim boyunca asla bir taraftara karşı böyle bir hareketim olmadı ki kendi memleketimin insanına hele Adanaspor’un taraftarına böyle bir şey yapayım. Adana’dan o karda kışta Bolu’ya maça gelen o güzel insanlara bir şey demeye hakkımız var mı? Tribüne, taraftara öyle bir harekete yapacak bir insan değilim. İnşallah bunu söyleyen kişiyle de karşılaşmam bir gün!Adanaspor geçen sezon Süper Lig’in kapısından döndü sence bu sezonki başarısızlığın sebebi nedir?

En başta fikstür geliyor. Ankaraspor’u küme düşürdüler en fazla biz etkilendik. Ağır bir yenilgi alıyor rakibimiz bize gelecek ama 1 hafta dinleniyor. Sakatı varsa iyileşiyor, morali düzeliyor, takım dinleniyor bize geliyor. Bizim hiç öyle bir şansımız olmadı. Bizim sakatlarımız oynadığı için sakatlandı. Bazen doku uyuşmuyor, kısmetsizlikler oluyor. Hakemler de bize karşı iyi niyetli değil. Maçın içinde sadece penaltı değil çalınması gereken pozisyon oluyor bize karşı çalınmıyor. Yıllarca oynadık bunu hissedebiliyorum.Süper Lig’de 200’den fazla maç oynadın 1. Lig ile karşılaştırdığında eksi ve artılar nelerdir sence?

Bank Asya 1. Lig’de futbolcular daha çok iç güdüsel oynuyor. Futbolcuların pozisyon bilgisi zayıf. Bu lig daha çok mücadele gerektiriyor. Ben süper Lig’de yıllarca oynadım bu ligdeki kadar yorulmuyordum. Orada pozisyon alma ve oyunun taktiksel kısmı daha önplanda. Bu ligde kafamı kaldırıyorum herkes bir tarafa koşuyor pozisyon alan yok. Süper Lig’de bu kadar pozisyon hatası olmaz. Süper Lig’de herkesin görevi bellidir. Burada da belli ama herkes kendini koşmak zorunda hissediyor. Halbuki her zaman koşmak gerekmiyor. İlginç anlar olabiliyor bu yüzden.

Adanaspor’un küme düşme olasılığı taraftarlarınızı çok üzüyor. Son haftalarda iyi futbol oynuyorsunuz ancak sonuca gidemiyorsunuz?

 Bu sezon kötü oynadığımız bir maç hatırlıyorum. Oda deplasmandaki Erciyesspor maçımızdır. Bir tek o maçta ‘adamlar oynadı, 3 puanı sonuna kadar hak etti’ demişimdir. Hiçbir maçta da hak ederek yenilmedik. Hep baskılı oynadık, gol de çok attık ama çok da yedik.Bu başarısız savunma performansında Ersan Gülüm’ün  gidişi ne kadar etkili?

Ersan gittiğinde Adanaspor sadece bu oyuncuyu değil yanında oynayan Recep Yıldız’ı da kayıp etti. İkisi müthiş bir savunma ikilisiydi. Ayrıca Tolgahan ile de uyumları mükemmeldir. Kaleci ve savunmacıların uyumu önemlidir. Ersan ayrıca tüm takıma maç içinde sürekli uyarılarda bulunur, nasıl pozisyon alması gerektiğini söylerdi. Tek sebep elbette Ersan’ın transferi değil bu durumumuzda ama onun gidişi de Adanaspor’a Recep ve Tolga’yı da kayıp ettirdi.

Bu sezon futbolseverler fizik olarak alışıldık Bülent’i göremedi. Formsuz ve fizik kondisyon açısından bu kadar geri kaldığın başka bir sezon hatırlamıyorum…

Geçiş dönemlerimiz çok oldu bu sene. Kritik haftalarda hoca değişikliklerimiz oldu. Tam form tutma zamanımızda ilginç şeyler başımıza geldi. Maç ve antrenman konsantrasyonumuz haliyle bozuldu takım olarak. İnsan ister istemez etkileniyor. Yoksa ben de kendimi biliyorum hiç bu sezonki kadar formdan düşmemiştim.

Yaşlandığın yönündeki eleştirilere ne söylemek istersin?

Katılmıyorum. Geçen sene, 6 ay önce uçuyordum da 6 ayda mı yaşlandım ben?

Ersan Gülüm ile sezon başında kamptaydın. Geçen yıl da karşılıklı oynadın, milli takıma kadar yükseleceğini tahmin ediyor muydun Ersan’ın?

Ersan bir stoperde olması gereken tüm özelliklere sahip. Süper Lig’de iyi bir takımda forma giyebileceğini tahmin ediyordum. Çok daha iyi yerlere geleceğinden eminim. Önü çok açık.

Ersan’a veteran bir oyuncu olarak tavsiyelerin var mı?

Tavsiye değil de yapığı açılamalara dikkat etse kendisi için daha iyi olur. Beşiktaş’ı çok seviyor ama henüz Beşiktaş’a transfer olmadı. Kulübü onu yarın Fenerbahçe’ye, Trabzonspor’a verirse bu açıklamalar da peşinden gider ve kendisi için iyi olmaz.

Eski takım arkadaşın Mehmet Topuz için de buna benzer olaylar olmuştu…

Ona da gereken uyarıları yapmıştık ağabeyleri olarak ama geç kalınmıştı her şey için.

Sence Süper Lig’e hangi takımlar direk çıkar?

Samsunspor ve Mersin İdman Yurdu’nun direk çıkacağını düşünüyorum.Play off için favarin hangi takım?

Boluspor play offtan çıkacaktır.

Kariyerinde unutamadığın maçlar, anlar hangileri?

Gaziantepspor’da oynarken bir lig maçında Fenerbahçe’ye farklı mağlup olmuştuk ve taraftarlar tribünleri yakmıştı. Hafta içinde ise Avrupa maçında Roma’yı mağlup etmiştik ve taraftarlar bağrına basmıştı bizi. O Roma galibiyeti çok özeldir benim için. Yusuf Şimşek müthiş bir gol atmıştı.

Futbol sahalarındaki en büyük hayal kırıklığın neydi?

Futbolu bir oyun olarak gördüğüm için hiçbir zaman oyunun sonucuna göre büyük bir üzüntü yaşamadım ama Adanaspor ile bu sezonki durumumuz benim kariyerimin en üzücü dönemi.

Hüseyin Ataş / Goal.com

Kaynak : https://www.goal.com/tr/news/2556/editoryal/2011/04/13/2439396/goalcom-%C3%B6zel-anadolunun-b%C3%BCy%C3%BCk-kaptan%C4%B1-b-b%C3%B6l%C3%BCkba%C5%9F%C4%B1

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.kayserispor.org/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!