Web Analytics
Rakiplerimizi Tanıyalım: DÇ Karabükspor
Rakiplerimizi Tanıyalım: DÇ Karabükspor

1. Rakiplerimizi Tanıyalım: DÇ Karabükspor

Manisaspor'u yazdıktan birkaç saat sonra Hikmet Karaman'ın ayrıldığı haberi geldi, umalım ki benzer son Kardemir Karabükspor teknik direktörü Yücel İldiz'in başına gelmesin. Hatırlayanlar olacaktır transfer döneminin hemen başında Karabükspor'u zor günler beklediğini yazmıştım. Haziran ayının başına denk gelen bu yorumların ardından çok sular geçti ve futbol gündemi 180 derece değişti. Artık Karabükspor'u düşme adayı olarak görmüyorum, sebebi hem yaşananlar(şike) hem de son tahlilde gerçekleştirilen transferler.

Karabükspor kalesinde Vjekoslav Tomiç var. Karabük taraftarı Tomiç'i geçen yılın futbolcusu seçmiş. Emenike de özellikle ilk yarıdaki performansıyla bu payeyi hak ediyordu ama sanırım son dönemde yaşananlar taraftarın ilgisini Hırvat kaleciye kaydırdı. Hırvatistan'dan kötü kaleci çıkmıyor, işte Tomiç Hajduk Split'te birinci kaleci olmamasına rağmen Türkiye'de en iyi 3 yabancı kaleci arasına girdi. Yeni transfer Orkun Usak iyi kalecidir ama Galatasaray'dan sonra büyük bir kariyer planlama hatası yaptı ve Galatasaray'da ara sıra olsun oynarken Anadolu'da forma göremez hale geldi. Son yıllarda oynamasa bile fena bir yedek olmayacaktır düşüncesindeyim. Elde hazır bir 3. kaleci yok. Ne kadar gerek duyulur, tartışılır ama ben Süper Lig kulüplerinde 2 üst düzey, bir tane de Bank Asya, 2. Lig tandanslı kaleci olmasından yanayım. Umarım Karabük'ün A-2'deki kalecisi sağlamdır.

Sıra geldi 4'lü savunmaya. Kerim Zengin'in Sivas'a transferinden sonra sağ bek rotasyonu değişti. Denizlispor'dan transfer Ahmet Cebe, İnegölspor'dan Fenerbahçe altyapısı mahsulü Güven Güneri, Beşiktaş'tan kiralık Rıdvan Şimşek ve bir Bank Asya efsanesi olmak üzereyken Karabük'e gelen Boluspor'dan Erdem Özgenç formaya aday isimler. Saydıklarımdan ilk ikisi daha ziyade hücum tarafında düşünülecektir. Hazırlık maçlarında Yücel İldiz, Erdem Özgenç ve Ahmet Cebe'yi kullanmış. Tahminim Erdem'in formayı kapması. Fazla tanımıyorum ama bilen kişiler Erdem'den olumlu bir şekilde bahsediyor.

Tandemde oynayabilecek isimler Deumi, Volkan Dikmen, Muhammet Özdin, Danilo Nikoliç. Volkan şansını daha önce Kayseri'de denemiş bir gurbetçi. Forma şansını yüksek görmüyorum. Deumi'nin yeri bana göre garanti. Geçen sene kendi kalesini birkaç kez görmüş olsa da takımın belkemiğiydi. Yeni transfer Nikoliç hazırlık maçlarında denenmiş fakat 11'e girebilecek kalitede gelmedi bana. Karabük'ü yakından takip eden arkadaşlardan öğrendiğim ve Karabük'ün oynadığı hazırlık maçlarından anlayabildiğim kadarıyla Yücel Hoca Deumi-Muhammet ikilisini kullanacak. Nikoliç sürpriz yapıp formayı kapabilir.

Türk takımları genelde sol bek sıkıntısı çeker ama Karabük bu mevkide bolluk yaşıyor. Seriç, Murat Selvi ve sol bek/sol stoper oynayabilen Nikoliç formanın adayları. Geçen sezon iyi bir performans sergileyen Seriç yine 11'e girecektir. Karabükspor'un savunma hattı sağlam görünüyor. Erdem-Deumi,Muhammet-Seriç iyi bir 4'lü.

Yücel İldiz hazırlık maçlarında iki taktiğin üzerinde durmuş: 4-5-1 ve 4-4-2. Son yılların moda taktiği 4-3-3'ün daha defansif versiyonu 4-5-1'e yakın görüyorum Karabük'ü. Çünkü 4-4-2 ile çıkılan hazırlık maçında 1-4'lük mağlubiyet gelmiş. Bunları yazma sebebimi anlamışsınızdır. Yazının ilerleyen satırlarında sizi 5'li bir orta saha kurgusu bekliyor olacak.

Sağ taraftaki adayları bek kısmında da yazmıştım. Ahmet Cebe, Rıdvan Şimşek, Güven Güneri formanın adayları. Yücel Hoca'nın Rıdvan'ı bekte değil de açıkta değerlendireceği konuşuluyor fakat formaya daha yakın olan isim Ahmet Cebe. Herkes ondan çok ümitli. Bu sezon eline "şehir efsanesi" olmadığını kanıtlayacak kadar şans geçecek, umarım değerlendirir.

Merkez orta sahada Hakan Söyler, Merter Yüce, Birol Hikmet, Hocine Ragued ve Tozo adaylar. Tozo geçen yıl sakatlık geçirene kadar çok iyiydi. Sağlıklı bir haldeyse formayı bırakacağını hiç sanmıyorum. Geçen yıl devre arasında transfer edilen Ragued, tam Türk tipi ön libero. Sert, savaşçı. İyi bir aday ama Yücel İldiz iki yabancı hakkını burada kullanmayacaktır. Bir yerli, bir yabancı oynatacaktır. Hazırlık maçlarında genellikle Tozo-Birol orta sahası kullanılmış. Normal sezonda da aynı ikiliyi göreceğiz düşüncesindeyim. Fakat şu var ki, bu mevki oldukça kuvvetli. Herkes formayı kapma şansına sahip. Takımın en rekabetçi bölgesi belki de burası.

Geçen sezonun 10 numarası Cernat hala takımda. Geçen yıl sakatlanıp uzun bir süre sahalardan uzak kalana dek muhteşem oynamıştı. Sakatlıktan sonraysa o seviyesine eriştiğini söylemek zor. Cernat geçen sezonki gibi başlarsa Karabükspor büyük bir ivme yakalamış olur. Romen orta saha sahiden önemli bir futbolcu ve formunda olduğu zaman diğer Anadolu takımlarına tur bindirecek kalitede. Bu sezon için yedeğine eski günlerden önemli bir ismi kattılar: Bilal Kısa. Bir dönem ciddi ciddi yıldız olacak diye beklediğimiz Bilal, kısa patlamalar haricinde beklentilerin çok uzağında kalsa da değerli bir futbolcu. En azından kısa vadede takıma katkı sağlayacaktır.

Karabük'ün en önemli transferlerinden biri Buca'dan Erkan Taşkıran oldu. Geçen sezon epey hayran edinmişti. Birçok talibi vardı ama  Karabük, Erkan'ı transfer etmeyi başardı. Erkan sol kanattaki etkinliği dışında yaratıcılık anlamında Cernat'ın omuzlarındaki yükü alacaktır. Yedeğinde Cernat da olduğu gibi Bilal Kısa var. Ayrıca durumu muamma olan Bülent Kocabey'i listenin bu kısmına ekleyebiliriz. Şimdi orta saha hattına genel bir bakış atalım: Ahmet Cebe-Birol Hikmet, Tozo-Erkan-Cernat.

Emenike'den sonra onun yerini doldurabilecek bir forvet bulmak elbette kolay değil. Karabükspor Emenike'den kazandığı 9 milyon Avro'yu doğru değerlendirmek için ince eleyip sık dokudu ve elden kaçan Emenike, Angelov, Yasin Avcı üçlüsünün yerine Sinan Kaloğlu, İsmail İsa ve Luton Shelton üçlüsünü transfer etti. Sinan hepimizin tanıdığı bir santrfor. Yetenekli ama kullanmayı tam olarak bilmeyen biri. Avrupa macerası ona belki iyi gelmiştir. Her ne olursa olsun kötü bir transfer değil. Yeter ki Emenike'yle karşılaştırmaya kalkmayın. İsmail İsa Bulgaristan kökenli bir oyuncu. Yabancı sayılmaması için çalışmalar yapılmıştı ama son durum hakkında net bilgi sahibi değilim. İsmail İsa duyduğum kadarıyla klasik pivot santrfor. Her Türk takımının bir pivota ihtiyacı vardır düsturuyla olaya yaklaşırsak iyi transfer denebilir.

Yabancı forvet transferi gerçekleşmeden Karabük'ü yazmayı pek düşünmüyordum ama sağolsun yönetim kurulu beni fazla bekletmedi ve Emenike'nin yerini dolduracak santrforu getirdi: Luton Shelton. Jamaikalı Shelton, vatandaşı Usain Bolt gibi sprinter bir isim. Tabii Bolt kadar spektaküler değil ama futbol camiası içinde hızıyla adından epey söz ettirmiş. Shelton'un 40 metreyi 4.47'de geçtiği söyleniyor. Kariyer anlamında beklediğimden iyi bir transfer. Kuzey Avrupa'da pişmiş, kısa bir süre de olsa İngiltere'deki futbol atmosferini koklamış bir futbolcuya ancak saygı duymak düşer. Hiç seyretmediğim için özelliklerini tam olarak bilmiyorum fakat hızından hareketle top kontrolünün çok da iyi olmadığı kanısındayım. Shelton forvetin yanı sıra sol açıkta da oynayabiliyor. Santrfordaki üçlüden Shelton'un formaya yakın olduğunu düşünüyorum. 2. sırada Sinan var. Sıkışan maçlardaysa İsmail'in fizik gücünden yararlanılmaya çalışılacaktır.

Karabükspor'un tahmini 11'i şöyle:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karabükspor şu anda orta halli bir Anadolu takımı görüntüsünde. Geçen yıl ligde büyük fark yaratan Emenike gibi bir silahları yok. Bu nedenle zor deplasmanlardan ekstra puanlar çıkartmalarını beklememek lazım. Karabükspor için bu sezon geçtiğimiz sezona göre zorlu geçecektir fakat düşme korkusu yaşamadan ligi tamamlayacakları düşüncesindeyim. Şu an için 9-15 arası bir sıralama son derece uygun görünüyor.

Kaynak: www.uzunpaslar.com

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları